ECB zhoršila odhad vývoja ekonomiky eurozóny na rok 2013, čaká pokles

07.12.2012 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 6. decembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) skresala dnes pôvodný odhad vývoja ekonomiky eurozóny na rok 2013 s tým, že s vysokou pravdepodobnosťou zaznamená pokles. K rastu by sa ekonomika menového bloku mala vrátiť až v roku 2014. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECB najnovšie znížila odhadovaný vývoj hrubého domáceho produktu (HDP) eurozóny v budúcom roku na rozmedzie od -0,9 % do +0,3 %. V septembrovej prognóze ešte počítala s pásmom od -0,4 % do +1,4 %, čo znamená, že predpokladala skôr rast než pokles ekonomiky.

"Očakávame, že oslabovanie ekonomiky eurozóny bude pokračovať ešte aj v budúcom roku," povedal prezident ECB Mario Draghi na tlačovej konferencii potom, ako ECB oznámila, že ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na pôvodnej úrovni 0,75 %. "Koncom roka 2013 by sa však ekonomická aktivita mala postupne začať oživovať," dodal Draghi.

Banka zároveň znížila aj prognózu vývoja ekonomiky eurozóny v tomto roku. Najnovšie počíta so strednou hodnotou v rámci pásma odhadovaného vývoja ekonomiky na úrovni -0,5 % oproti -0,4 % v septembrovej prognóze. Okrem toho stanovila aj prvý odhad na rok 2014, pričom očakáva rast, a to v rozmedzí od 0,2 do 2,2 %.

V rámci decembrovej makroekonomickej prognózy ECB súčasne znížila odhad vývoja inflácie v budúcom roku. Zatiaľ čo v predchádzajúcej prognóze počítala banka s infláciou v pásme od 1,3 do 2,5 %, teraz očakáva, že to bude od 1,1 do 2,1 %.
 

Vyberte región